Uzun COVID, Akciğerlerde Zımnî Hasar Oluşturuyor

Uzun COVID, Akciğerlerde Zımnî Hasar Oluşturuyor

Dünya çapında milyonlarca insanın vefatına neden olan COVID-19 virüsü hala tesirini sürdürüyor. Yürütülen araştırmalar da virüsün tesirlerinin aylarca sürmesine neden olan ‘uzun COVID sendromu’, yahut başka ismiyle ‘uzamış COVID’in birçok beşerde ortaya çıktığını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz ay sizlere aktardığımız bir haberde de bu durumun enfekte olan insanların %40’ın görüldüğünün keşfedildiğini aktarmıştık.

Ayrıyeten; hafıza kaybı, kaygı, yorgunluk, nefes darlığı ve uyku zahmeti üzere uzun vadeli problemlerin oluşmasına yol açan bu sendromun köpekler tarafından koklanarak tespit edilebildiği ortaya çıkmıştı. Artık de kullanılan yeni bir tarama tekniği, ‘uzun COVID’in bir tesirini daha ortaya çıkardı.

Akciğerlerde saklı hasarlar oluşuyor olabilir

Birleşik Krallık’ta yürütülen bir araştırmada ksenon gazı kullanılarak yapılan yeni bir tarama tekniği kullanıldı. Akciğerleri inceleyen bu çalışma, uzun COVID sendromundan muzdarip olan insanlardan kimilerinin akciğerlerinde bilinmeyen hasarlar oluşabileceğini gözler önüne serdi.

COVID’e yakalandıktan uzun müddet sonra da nefes darlığı yaşayan 11 kişinin incelendiği araştırmada bu ihtimalin ortaya çıktığını öne süren bilim insanları, elde edilen dataların doğrulanması için daha büyük ve ayrıntılı araştırmaların yürütüldüğünü aktardı. Bunun yanı sıra akciğerlerdeki bu anormalliğin, COVID nedeniyle oluşan nefes darlığının yaygınlığına dair ayrıntılı bilgileri ortaya çıkarabileceği de araştırmacılar tarafından vurgulandı.

Araştırma, daha tesirli tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir

Çalışmada belirtilen 11 kişi dışında uzun COVID sendromuna sahip olmayan 12 kişinin ve denetim kümesi olarak da 13 kişinin yer aldığı aktarıldı. Oksijene emsal bir davranış gösteren fakat taramalarla izlenebilen ksenon gazını soluyan bu iştirakçiler, manyetik rezonans görüntüleme ile incelendi. Bu sebeple de gazın akciğerlerden kan dolanımına geçişi takip edilebildi.

Uzmanlar, araştırma sonuçlarında uzun COVID sendromuna sahip insanlarda gazın geçişinin sağlıklı insanlara nazaran daha farklı olduğunu gözlemledi. Ayrıyeten, 12 kişilik kümede da bu anormalliğin görüldüğü söz edildi.

Akciğer röntgenlerinde genel olarak bir anormallik görülmediğini belirten bilim insanları bu tarama formülünün uzun COVID sendromu ve nefes darlığı konusundaki soruları yanıtlayabileceğini düşünüyor. Ayrıyeten araştırmacılardan Prof. Fergus Gleeson da şayet bu araştırma doğrulanabilirse, uzun COVID’e sahip insanların akciğerlerindeki meselelerin, bunun nedenlerinin ve sonuçlarının görülebileceğini; böylelikle de daha tesirli tedavilerin geliştirilebileceğini aktarıyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder