YouTube Premium’un Abone Sayısı Zamlara Rağmen Nasıl Artıyor

YouTube Premium’un Abone Sayısı Zamlara Rağmen Nasıl Artıyor

Akıllı telefon, internet ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması, çevrim içi platformların vazgeçilmez hale gelmesine yol açtı. YouTube, Spotify ve Netflix gibi platformlar, bunun en net örneği. Bugün pek çoğumuzun YouTube’da tek bir video izlemeden geçirdiği gün sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordur.

Fark ettiyseniz, ilk dönemlerinde tamamen ücretsiz olan YouTube, artık reklamlar nedeniyle ücretsiz kullanılamaz hale geldi. Bir dönem çok ucuz olan Netflix ise artık cep yakan fiyatlar karşılığında kullanılıyor. 

Bu fiyat artışlarının nedenini ekonomik koşullara bağlıyorsanız, yanılıyorsunuz.

Belirli bir süre çok çok uygun fiyatlara sahip olan hizmetlerin aniden pahalı bir hale dönüşmesi, aslında bir pazarlama stratejisi. Son dönemlerde bu stratejiyi en uygulayan şirket, YouTube oldu.

YouTube’daki tüm reklamları kaldıran, bir de YouTube Music hizmetini içeren YouTube Premium, Türkiye’ye geldiğinde oldukça uygun fiyatlar karşılığında kullanılabiliyordu. Hatırlatalım; öğrenci paketi satın aldığınızda aylık 9,99 TL, bireysel paketi satın aldığınızda aylık 16,99 TL, aile paketi satın aldığınızda ise aylık 25,99 TL ödeme yapıyordunuz.

Şimdi bu durum çok değişti. Bir anda yüzde 130 civarında zam kararı alan YouTube, Premium fiyatlarını öğrenci paketi için 19,49 TL, bireysel paket için 29,99 TL, aile paketi içinse 59,99 TL’ye yükseltti. 

Tüm bu fiyat artışlarına rağmen, YouTube Premium abone sayısı her geçen gün biraz daha artıyor ve artmaya da devam edecek!

YouTube Premium için yapılan son resmi açıklamalara göre platform için ödeme yapan toplam kullanıcı sayısı, 2022 yılı itibarıyla 80 milyonun üzerinde. Bu sayı, 2021 yılında 50 milyon seviyelerindeydi. Hem YouTube tarafından yapılan açıklamalar hem de Statista gibi ünlü araştırma şirketleri tarafından yapılan araştırmalar, YouTube Premium kullanıcı sayısının büyük bir hızla artmaya devam edeceğini gözler önüne seriyor.

İnsanlar, parası çok olduğu için YouTube Premium abonesi olmayacaklar. Premium abonelere sunulan avantajlardan etkilenecekler.

Reklamlar nedeniyle video keyfinden olmak istemeyen tüm tüketiciler, YouTube Premium abonesi olmaya devam edecek. Mevcut aboneler ise fiyatı kaç para olursa olsun, aboneliklerini kapatamayacaklar. Zira onlar, artık YouTube’un “bağlı müşterileri” haline geldiler!

Sadece reklamların kaldırılması bile YouTube Premium satın almak için geçerli bir nedendi. Ayda 16,99 TL gibi kabul edilebilir ücretleri gözden çıkaran kullanıcılar, YouTube’da tek bir reklam bile görmediler. Üstelik YouTube Music de cabasıydı. Aboneler, kendilerini ayrıcalıklı hissetmeye başlamışlardı bile!

YouTube, bu pazarlama stratejisinde uygun fiyatı bir araç olarak kullanıp, müşterileri ayrıcalıklı olmaya alıştırmış oldu. Reklam izlemekten bıkan kullanıcılar, dünyanın dört bir yanından YouTube Premium aboneliği başlattılar. Tüm bunlar üzerine gelen ve yüzde 130’a varan zamlar ise mevcut abonelerin umurunda bile olmadı. Zira onlar, kendilerini ayrıcalıklı hissetmeye devam ediyorlardı. Gerçekte olan ise uygulanan pazarlama stratejisi ile “bağlı müşteri” haline gelmiş olmalarıydı…

  • Kaynaklar: DergiPark, Statista, YouTube
Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder