“Windows 12” olarak anılan bir sonraki Windows sürümü hakkındaki söylentiler, üç ay önce bile oldukça yaygındı. Bu söylentiler, Microsoft’un yeni Windows sürümleri için üç yıllık bir döngüye geri döndüğüne dair daha önceki raporları da destekliyordu.

Ancak son zamanlarda ortaya çıkan çelişkili raporlar Windows 12 heyecanını sona erdirdi ve artık Microsoft’un bu planlarında bazı değişiklikler yaptığına inanılıyor. Aralarında Qualcomm ve Intel’in de bulunduğu birçok şirket tarafından doğrulandığı üzere hala Windows’un yeni bir sürümü üzerinde çalışılıyor. Ancak bu raporlar, muhtemelen Windows 11 için bir sonraki önemli özellik güncellemesi olan Windows 11 24H2’den bahsediyor.

Yine de bu, Windows 12’ye ilişkin spekülasyonların temelsiz olduğu anlamına gelmiyor. Son raporlar, Microsoft’un eski Windows ve Surface başkanı Panos Panay’ın ayrılmasının ardından yol haritasını değiştirdiğini gösteriyor. Eğer Windows kullanmaya yakın zamanda başladıysanız veya eskiden haberleri takip etmediyseniz, Redmondlu devin sonsuza kadar Windows 10’da kalmaya karar verdiği bir dönem de vardı.

Windows 10, son Windows sürümü olacaktı

Bu tür haberler 2015 yılının Nisan ayında yayınlandı ve bir ay sonra Microsoft, Ignite’da Windows 10’u “Windows’un son sürümü” olarak gördüğünü doğruladı. Tahmin edebileceğiniz gibi, Haziran 2021’de Windows 11 duyurulduğunda bu durumun artık pek doğru olmadığı görüldü.

Ancak 2017 ortasına kadar şirket bu konuda hala kararsızdı. Şirketin o yıl yayınlanan Windows Internals kitabının 7. Baskısı da aynı şeyi gösteriyor. Kitabın sayfalarından birinde gelecekteki Windows sürümlerinden bahsediliyordu: “Windows 10 ve gelecekteki Windows sürümleri: Windows 10 ile Microsoft, Windows’u eskisinden daha hızlı güncelleyeceğini açıkladı. Resmi bir ‘Windows 11’ olmayacak, bunun yerine Windows Update (veya başka bir kurumsal hizmet modeli), mevcut Windows 10’u yeni bir sürüme güncelleyecektir. Bu yazının yazıldığı sırada, Kasım 2015’te (hizmet yılı ve ayına atıfta bulunan sürüm 1511 olarak da bilinir) ve Temmuz 2016’da (sürüm 1607, Yıldönümü Güncellemesi’nin pazarlama adıyla da bilinir) bu tür iki güncelleme gerçekleşti.

Microsoft’un bu fikir değişikliğini tam olarak ne zaman veya neden yaptığı ise bilinmiyor. Ancak ana sebeplerden birinin, Windows’u daha güvenli hale getirmek için sistem gereksinimlerinde yapılan güncellemeler olduğu tahmin edilebilir.

Windows 12 de, şu anda şirket içinde bazı kararsızlıkların başrolünde gibi görünüyor. Microsoft’un Windows 12 için neler planladığı bilinmiyor, daha doğrusu Windows 12’nin gerçek olduğuna bile emin olmamak lazım.